Australorp

 

 

Australorps är en kombinationsras framavlad i Australien på 1920-talet, ur bla Croad Langshan och Orpington. Rasen har använts en hel del förra århundradet, och var omtalad som lämplig för småskalig äggproduktion, t.ex. av Fleming Schiötte i ”Hönsskötsel på rimligt vis” som gavs ut på 80-talet.


Linjer man idag stöter på har ett namn om sig att värpa bra och ha en god tillväxttakt. Lugna och förnöjsamma höns. Finns i svart men också med genen för blått som i enkel uppsättning reducerar svart till blått (grå) och i dubbel uppsättning ger spättade individer.


Vikt tupp 3-4 kg

Vikt höna 2,5-3 kg 

Vikt ägg 55-65 gram

Äggfärg beige/rosa

Fakta hämtat från 

http://kulturhons.se/raser/australorp-2/


Maranhöns

 

 

Marans - har sitt ursprung i Frankrike staden Marans 


Maran är en så kallad kombinationsras, det vill säga den är både en god köttras och en bra värphöna.


Utmärkande för maran är att äggen har en mycket mörkt brun skalfärg, nästan röda ägg anses som önskvärt.


Hönorna har medelgod ruvlust. Kycklingarna ses väl efter av hönan och växer snabbt, de är jämförelsevis tåliga och robusta av sig, men blir fullt befjädrade relativt sent. En höna börjar värpa vid en uppnådd ålder av cirka 6 månander.


Rasen anses ha ett lugnt temperament, men kan vara något skygg.


Vikt tupp 3,5-4,0 kg

Vikt höna 2,5-3 kg.
Vikt ägg 65-75 g.
Äggfärgen är mörkt bruna
De lägger 180-250 ägg om året.

Blandras Ägg

 

 

Just nu har vi mycket olika bllandras ägg, det är bara att skriva viilken färg du önskar få på ägget som du vill ha av hönan när hon värper. Ofta kanske man beställer grönvärpande, eller terakotta kanske rosa. För att det ska bli vissa av färgerna så behöver man blanda olika raser. Så i vårt fall kan man få en grönvärpare av ett blått eller brunt ägg beroende på vem som har varit tupp. Men skriv i ett mail vad du önskar så ska vi lösa det. :) 


Hedemorahöns 

 

 

Hedemorahönan är medelstor till storleken och finns i en mängd olika färgvarianter som olika kombinationer av svart, vitt, blått och vild/vete. Också färgen på kam, näbb och ben varierar, ofta med inslag av svart eller blått.


Fjäderdräkten är mycket tät och dunig, vilket förmodligen är en anpassning till det nordliga klimat de levt i. Låren är så väl befjädrade, att det ser ut som om de har stora duniga byxor på sig. Hos vissa djur är även benen befjädrade, men detta är lite ovanligare. Benen är relativt korta. En annan anpassning som förmodligen gjort dem härdigare mot förfrysningar är att de har låg kam.

Deras runda form och rika fjäderdräkt gör att de ser tyngre ut än vad de faktiskt är.


Hedemorahöns är ofta lugna och orädda. De har god ruvförmåga (cirka 30–40 procent ruvar om möjlighet ges), och de tar väl hand om sina kycklingar.


Vikt tupp 2-2,5 kg

Vikt höna 1,5-2 kg.
Vikt ägg 50-55 g.
Äggfärgen är ljusbrunaktig
De lägger 150 ägg om året.