Ruvilliga höns


Det finns ruvvilliga höns, dena artikel berätta lite om vad det kan innebära. Att ruva på ägg är ett naturligt beteende för hönan, detta för att säkerställa hönans fortsatta existens. Många menar att det är hormoner och instinkt som triggar hönan att vilja ruva. Denna trigger får hönan att sluta värpa nya ägg.


I de flesta fall har hon redan lagt ett par ägg (10-12st), men I vissa fall kan de lägga sig på I princip vad som helst som liknar ägg för att ruva. Så instinkterna är starka.


En ruvvillig höna letar efter en mörk plats att ligga, typiskt för en ruvande höna är att hon ligger och breddar ut sig hon ser ofta helt ”platt” ut.


Hon kan också bli lite försvarande om man försöker plocka äggen hon ligger på. Hönan brukar plocka fjädrar under magen så att hon blir helt kal. Denna kala fläck gör att hon kan avge värme och tillräckligt med fukt som det befruktade ägget behöver för att kunna utvecklas till en liten kyckling.

En höna som lagt sig för att ruva, lämnar sällan äggen. Men minst en gång om dagen brukar de gå iväg för att äta och dricka. De brukar bajsa när de lämnar platsen och det är ofta enorma högar de lämnar efter sig. Mer sällan kan man hitta bajs på platsen där de ligger, man kan behöva lyft hönan för att plocka bort eller städa under henne.

En höna som har tråkigt kan få för sig att ruva.

  Vissa hönor ligger I flera veckor ibland månader på obefruktade ägg, detta kan orsaka mycket stress och lidande hos hönan. Då kan det vara bra att försöka bryta beteendet tidigt. Alternativet är att man undviker att skaffa ruvilliga raser om man inte kan ta hand om kycklingar.

  Att hönsen har tråkigt kan få dem att börja ruva, så man kan försöka aktivera sina höns regelbundet för att undvika att detta sker. En annan sak man kan göra är att plocka äggen varje dag, så att de inte ligger och triggar lusten att vilja ruva.


  Men om de redan har lagt sig?


  Jag har hört att många tar hönan på en biltur då släpper intresset att ruva. Jag har flyttat hönan till en annan flock vid ett tillfälle och det fick henne att omgående sluta.


  Det finns också en charm att ha en ruvvillig höna, som kläcker fram små kycklingar, som hon sedan tar hand om. Finns det något vackrare än det? Man ska också ha klart för sig att även om det finns raser som inte är ruvvilliga så är det ett naturligt beteende och det kan dyka upp individer som är ruvilliga det till trots.


  En ruvillig höna lägger färre ägg när de ruvar, när de ligger på ägg så ligger de i 21 dagar tills kycklingar kläcks, ibland då de inte fått befruktade ägg kan de ligga ännu längre. De värper inga ägg under den tiden. Oavsett om de ligger på obefruktade ägg eller om de ligger på befruktade. Vilket är en förklaring till att de ruvilliga värper inte så många ägg. Men mina Kinahöns har värpt på bra mellan ruvandet.


Min upplevelse är att Lantraser som du kan hitta på svenska lanthönsklubben (kackel.se) har lite fler ruvvilliga höns.

Kindahöna med sina små

Plocka äggen varje dag för att minska risken att hönorna lägger sig för att ruva!