Frågor man kan ställa sig är


  1. Vill jag ha kycklingar?
  2. Vill jag ha mycket ägg?
  3. Vill jag ha en köttras?
  4. Ska jag ha samma ras eller flera olika raser?
  5. Är det viktigt med utseendet på hönsen, äggfärgen?
  6. Vill jag ha sällskapliga och sociala höns?
  7. Vill jag ha höns som går bra ihop med andra höns av flera olika raser?
  8. Vilken storlek vill jag ha?

LITE ATT TÄNKA PÅ INNAN DU BESTÄMMER DIG


ATT VÄLJA HÖNSRAS

Här tänkte jag komma med lite tips till dig som funderar på att skaffa höns. Först och främst skulle jag rekommendera att man verkligen funderar över vilken ras man ska ha. Det finns närmare 500 olika hönsraser I världen. I Europa finns det ca 180 raser som är listade. Jag tänker inte gå igenom allt för många olika raser I denna text, snarare vad man kan förvänta sig i de olika raserna som nämns här. Samt hur man kan tänka för att uppfylla sitt eget behov.


Frågor man kan ställa sig är, vill jag ha mycket ägg? Vill jag ha kycklingar? Vill jag ha en köttras? Ska jag ha samma ras eller flera olika raser? Är det viktigt med utseendet på hönsen, äggfärgen? Vill jag ha sällskapliga och sociala höns? Vill jag ha höns som går bra ihop med andra höns av flera olika raser? Vilken storlek vill jag ha?


För att kunna svara på de frågorna måste man läsa på lite vad det innebär, jag kommer att skriva lite här, men man kan hitta så mycket mer information om man bara googlar.

Värpraser. Vill man ha en hönsras som värper mycket ägg, så finns det raser som är framavlade för det syftet. De raserna är I regel inte lika ruvilliga, så de värper således fler ägg.


Det finns även så kallade värphybrider Bovan och Lohman som äggindustrin generellt använder för att producera många ägg. Dessa höns kan värpa 1 ägg varje dag I 1-2 år. Men har läst om att de efter det är så slutkörda att de dör alternativt att de slutar värpa eller att de värper väldigt få ägg efter 2-3 års ålder.


Så man ska försöka ha med det I beräkningen. Man ska fråga sig om man vill ha höns som lever länge och som värper även när åldern kryper på?


Svenska kulturhöns föreningen har många bra värphöns. https://kulturhons.se/


Värphöns raser: Gamelsvensk vit Leghorn, Brun Leghorn, Eksjöhönan, Fiftyfive Flowery gold och silver, Norsk Jaerhona, Silveruddsblå, Welsummer osv..

En kombinationsras är en hönsras som skall ge gott om kött men också värper mycket ägg. Perfekt för den familj som vill ha många ägg och mycket kött på slaktkroppen. De brukar vara lite större och tyngre I modellen.


Likaså här har Svenska kulturhönsföreingen många bra kombinationsraser.

Kombinationsraser: Australorp (min personliga favorit), Barnevelder, Delaware, New Hampshire, Plymouth Rock, Rohde Island Red.


Köttras, de värper I regel inte så mycket ägg och är ofta en ganska stor och tung ras. De är ofta framavlade för enbart kött.


Köttindustrin har en ras som kallas broiler de uppnår en slaktvikt på bara 15 veckor, de kan inte reproducera sig själv och kan bryta benen på grund av sin vikt om de inte slaktas I tid. Tragiskt att vi stöttar den form av extrem avel eftersom det mesta vi äter som är köpt I livsmedelbutiken är kött från så kallade Broilers.

Köttraser: Orpington, Brahma, Jersey Giant (världens största hönsras) Bresse är kända för sitt goda kött, men de är också goda värpare så de skulle kunna nämnas under kombinationsraser också.


Ruvilligaraser Innebär ofta att de inte värper så mycket ägg, en ruvillighöna pausar äggläggandet I minst en månad ofta längre än så. Ofta vill de ruva 2-3 ggr per år.


Det finns flera köttraser som är ruvvilliga, men man kan hitta fler ruvilliga raser på Svenska lanthöns klubbens sida.


Kackel.se.


En ruvilligras är kul om man vill ha kycklingar och om äggen inte är så viktiga, eller om man vill ha höns som sköter reproduktion själva.


Man bör självklart ha en plan för vad man ska göra med alla tuppar som föds om man har ruvilligahöns som får kycklingar.. Man brukar säga att 50% av alla kycklingar blir tuppar.

Exempel på ruvilliga raser: Orpington (köttras) Brahma(köttras) Kindahöna (kanske den mest ruvvilliga rasen?) Dvärgkochin, Hedemora, Bohusländals Svarthöna och Blommehöna.


Temperamentet är viktigt för många som köper höns. Min upplevelse är att de lite större och tunga hönsraserna är lugnare, så som Australorp, Brahma och Favorelle, Maranhönsen är också lugna.


Flaxiga hönsraser. Det finns lite mer aktiva höns som många uttrycker som flaxiga. Det betyder att de kanske flaxar iväg när man närmar sig dem I hönshuset eller I hönsgården. Min erfarenhet är att Leghorn, silverudd, cream legbar och vita värphybrider ofta är lite medr flaxiga i jämnförelse med ovan nämnda "lugna" raser.


Sällskapliga raser är till exempel Paduan, Brun Bovan och Brun Lohman, Australorp, favorelle, Hedemora och Wyandotte. Nyfikna skulle jag gärna säga om dem som är mer sällskapliga. Ofta pratar mina Australorper med mig när jag går runt I trädgården de kucklar. De springer fram till mig när jag kommer hem eller går ut genom ytterdörren, jag älskar det.


Har du fastnat för några höns I min beskrivning kan du  googla mer för att se storlek och utseende, kanske se vilken äggfärg de lägger och om de lägger små eller stora ägg.


Ett råd är att låt äggfärg och utseende komma i sista hand, fundera först över hur du vill ha höns, vilka egenskaper du föredrar. Skafffa till exempel inte en ruvvillig ras om du inte tänker låta den ha kycklingar. 


Men prata gärna med hönsuppfödare de kan ofta styra dig till rätt ras för dina behov.


Glöm inte att titta på fler raser, det nämns bara ett fåtal i denna artikel. Men hoppas texten hjälper dig att hitta rätt!